Analyse 🎥 Dé revelatie van de European Open was Jannik Sinner: het spel van dit opkomende talent ontleed

🎥 Dé revelatie van de European Open was Jannik Sinner: het spel van dit opkomende talent ontleed

Ja, Andy Murray en Stanislas Wawrinka hebben het publiek in Antwerpen vorige week enorm laten genieten, maar de kwaliteiten van de drievoudig grandslamkampioenen staan dan ook buiten kijf. Er was nog een andere speler die zijn neus aan de oppervlakte stak: de 18-jarige Jannik Sinner.

De jonge Italiaan is bezig aan zijn seizoen van de doorbraak en staat na het bereiken van de halve finales in Antwerpen op een zucht van de top honderd. En dat op amper 18-jarige leeftijd. Het was de eerste keer dat hij zo ver geraakte in een ATP-toernooi. Wel won hij dit jaar de challengers van Bergamo en Lexington. Wat maakt deze kerel nu zo goed?

Ondanks zijn nogal frêle lichaamsopbouw kan hij onvoorstelbaar veel kracht produceren. Hij is dan ook niet bevreesd om van achter de baseline de rally aan te gaan. Sterker nog, dat doet hij nog het liefste van allemaal. Door een bal snel na de bots te nemen kan hij met zijn verwoestende forehand enorm veel schade aanrichten. Dat is dan meteen ook zijn grootste wapen.

HARDE OPSLAGEN

Dat hij zich comfortabel voelt achter de baseline, zal ook te zien zijn in spelletjes waarin hij de retourneerder is. Op voorhand neemt hij dan ruim achter de lijn plaats, om een kleine stap naar voor te zetten op het moment dat de serveerder opslaat. In eigen opslagspelletjes kan hij die power die hij produceert aanspreken om met harde opslagen op de proppen te komen en zo het zichzelf gemakkelijker te maken.

Wat dan met het netspel? Wel, hij beschikt over uitstekende reflexen. Een goede zaak is dat hij ook dubbelt. In Antwerpen haalde hij aan de zijde van Paolo Lorenzi de halve finales. De komende jaren moet hij zeker nog blijven dubbelspel spelen en dan gaat hij daar ook in het enkel profijt uit halen. Want ondanks een prima reactievermogen is hij niet de man van de technisch best uitgevoerde volleys.

MOMENTEN AANVOELEN

Hij zal dus veeleer na een sterke bal van achteruit zijn moment aanvoelen om wanneer het kan vooruit te komen dan om de haverklap het net op te zoeken. Maar het gegeven van die volleys brengt ons bij de aspecten die als werkpunten omschreven kunnen worden en waar hij nog progressie kan maken. Want uiteraard is die ruimte er nog voor zo'n jonge speler.

Bij het retourneren zoekt hij nog naar het juiste antwoord wanneer er in en op het lichaam geserveerd wordt. Hoewel hij op zich heel beweeglijk is tijdens een rally - een groot pluspunt -, kan het voetenwerk bij dat type services wel beter. Het voordeel is: daar kan volop op getraind worden. Zo kan hij zichzelf meer tijd bezorgen om een goede return te slaan.

CONTROLE OVER RAAKPUNT BEHOUDEN

Een andere wijze om hem uit balans te brengen, is om tijdens de rally zeer scherpe hoeken te maken en hem zo laattijdig bij de bal te laten komen. Sinner moet leren om in die situaties de controle over zijn raakpunt te behouden. Wanneer dat eenmaal lukt, gaat hij nog veel minder fouten maken en is het niet zo erg als hij uit zijn comfortzone gelokt wordt. Eén ding is zeker: we gaan nog van hem horen, want hij staat nu al zeer ver.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws