Opinie Grote Drie hoeven nog niet te panikeren na Masters-titel Tsitsipas
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Ondanks Masters-titels voor anderen staan Grote Drie nog altijd aan de top

Grote Drie hoeven nog niet te panikeren na Masters-titel Tsitsipas
Foto: © photonews

De jongere generatie, die het lange tijd zo moeilijk had om op te boksen tegen de anciens, begint stilaan toch stelselmatig de druk op te voeren. Zo lijkt het toch nadat Tsitsipas zich de beste kroonde op de Masters na een finale tegen Thiem. Maar niet alles is wat het lijkt.

Nu kon er op deze Masters wel moeilijk naast gekeken worden: twee van de Grote Drie lagen er in de poulefase al uit en de andere haalde de finale niet. Voor Tsitsipas, die al zijn potentieel toonde door op de Australian Open de halve finales te halen, betekent zijn eindzege ongetwijfeld een geweldige stap vooruit. Maar het hoeft zeker niet de teloorgang van de Grote Drie te betekenen.

Want zo'n Masters-toernooi aan het einde van het jaar, dat is toch altijd iets bijzonders. Federer is al iets kieskeuriger met zijn programma, maar zeker voor een Djokovic en een Nadal is het dan altijd al een slopend jaar geweest. Niet evident voor die kleppers om dan aan het einde nog hun beste niveau te halen na al die intense Grand Slams.

VAKER VERRASSING IN BEST-OF-3

De grandslamtoernooien zijn nog wel iets anders dan de ATP Finals. Ten eerste wordt er op het toernooi dat de laatste jaren steeds in Londen doorgaat, gespeeld naar twee gewonnen sets. Dan komt er al eens vaker een verrassing voor. Bovendien is zo'n groepsfase in het tennis ook een bijzonder en lastig format om door te geraken.

Neem nu Rafael Nadal, die voorafgaand aan de Masters met blessurezorgen kampte. Logisch dus het in zijn eerste match zoeken was. Nadien vond hij de vechter in zichzelf wel terug tegen Medvedev en klopte hij met Tsitsipas de latere winnaar van het toernooi. Net niet voldoende om bij de eerste twee te eindigen. Had Nadal zich wel door de groepsfase gesparteld, had hij evengoed als eindwinnaar uit de bus gekomen.

MASTERS-TITEL NIET ALTIJD EEN SPRINGPLANK

Met Zverev en Tsitsipas leverden de laatste twee edities inderdaad wel een opkomend talent als winnaar op. Het jaar voordien won Dimitrov. De Bulgaar maakte sindsdien ook veel ups en downs mee. In 2016 haalde Murray het. De beste zijn op de Masters is niet altijd een opstapje naar een dominant volgend seizoen.

Novak Djokovic is de laatste van de Grote Drie die de ATP Finals wist te winnen, in 2015. Terwijl de Serviër samen met Nadal en Federer de laatste jaren toch steevast de prijzen verdeelden op de Grand Slams. Op de Slams hebben die toppers ook meer tijd in eerste week om in het toernooi te groeien. Het is wel mooi dat de jongeren stappen zetten, maar dat wil nog niet zeggen dat het tijdperk van Novak, Rafa en Roger voorbij is.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws