Opinie Bij uitblijven van fouten is Federer nog steeds de beste en ook ander aspect speelde in zijn voordeel
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 3 reacties

Zege van Federer tegen Djokovic op Masters komt niet uit de lucht vallen

Bij uitblijven van fouten is Federer nog steeds de beste en ook ander aspect speelde in zijn voordeel
Foto: © photonews

Droog met 6-4 en 6-3 winnen van de man die hem eerder nog van een negende Wimbledon-kroon hield: dan gaat zelfs Roger Federer het eens uitschreeuwen. En terecht. Onder bepaalde omstandigheden is Federer ook anno 2019 nog altijd de beste.

De zware concurrentie van Rafael Nadal en Novak Djokovic maakt het hem nog niet gemakkelijk om nog veel titels te veroveren. Maar inderdaad: als er een aantal factoren aanwezig zijn, kan Federer hen - en dus ook de rest van de wereld - nog steeds de baas.

Veel heeft te maken met zijn speelstijl. Aangezien Federer een speler is die de ballen vaak enorm snel neemt na de bots, gaat dat geregeld gepaard met frameshots. Dat moet hij er dan bijnemen, het risico van het vak. Maar als er zo in een beslissende fase van een wedstrijd een aantal punten zich mekaar opvolgen, kan dat wel het verschil betekenen tussen winst en verlies.

HOOG TEMPO 

Anderzijds: als de ballen niet van zijn racket springen en de balcontacten erg zuiver zijn, zoals in zijn meest recente wedstrijd op de ATP Finals, valt er weinig tegen te beginnen. Want dan is hij nog altijd diegene die de touwtjes in handen heeft. Federer kan dan het tempo zodanig hoog leggen, dat zijn tegenstander rally na rally alle zeilen moet bijzetten om niet te kraken.

Dan kan hij met zijn backhand druk zetten op de opponent, zijn er weer forehand winners bij de vleet... En als dan de opslag ook nog prima draait, kom je uit bij een glansprestatie zoals die donderdagavond in Londen te bewonderen viel. Zoals in de good old times, moet Federer denken.

ALLES AL BEWEZEN

Naast geruchten over een mogelijke blessure bij Djokovic, is er ook nog een andere zaak die vooraf wees op een mogelijke zege van Federer: diens mentale sterkte. Natuurlijk is Djokovic ook sterk tussen de oren, maar de Serviër is nog in volle jacht op steeds meer trofeeën. Federer probeert ook nog zoveel mogelijk titels bijeen te tennissen, maar heeft alles al bewezen.

En dan is er nog het verloop van het toernooi. Federer begon de Masters met een nederlaag tegen Thiem, maar daar krijg je hem niet gek mee. Hij wist toen al: kwalificatie kan enkel bij twee zeges in de volgende matchen. Terwijl Djokovic opende met een klinkende zege en tegen Thiem nog 4-1 voor stond in de beslissende tiebreak.

DE UITVOERING VAN EEN GROOTMEESTER

Toen dat toch nog nog mis ging, stond Djokovic plots onder druk met een moeilijke affiche in het verschiet. Federer stelde zich het best in op zijn opdracht. Vervolgens puurde de Zwitser het maximum uit zijn speelstijl. Maar om die op zo'n manier te kunnen uitvoeren: het is enkel de grootmeester gegeven.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws