Analyse Door WTA Finals is dé speelster van het jaar meteen ook gekend
Redactie
| 0 reacties

Ashley Barty drukte het meest haar stempel dit seizoen in het damestennis

Door WTA Finals is dé speelster van het jaar meteen ook gekend
Foto: © photonews

Door de open strijd die er de jongste jaren vaak heerst in het vrouwentennis, is het Masters-toernooi aan het einde van het jaar om zich echt te manifesteren als dé speelster van het jaar. Dat is dan ook exact wat Ashleigh Barty gedaan heeft in Shenzhen.

De vier Grand Slams hadden telkens een andere winnares opgeleverd. Door de winst van Barty op de Masters, is het nu duidelijk dat zij en niemand anders zich de beste speelster van het jaar mag noemen. De wereldranglijst wordt zo dus gerespecteerd. De Australische is immers de enige die in 2019 twee grote toernooien gewonnen heeft.

Barty kroonde zich in Parijs ook al tot winnares van Roland Garros. Sindsdien kreeg ze van alle kanten lovende commentaren. Vanwege haar technische behendigheid die ze in tal van wedstrijden demonstreert. Vanwege haar persoonlijkheid ook: Barty is graag gezien bij haar collega's. En ook vanwege de weg die ze heeft moeten afleggen.

VECHTERSMENTALITEIT

Ze heeft echt wel moeten knokken om van ver terug te komen. Die vechtersmentaliteit spreidde ze ook tentoon op de WTA Finals. Zo moest ze in haar eerste partij meteen een set achterstand ophalen. Een verrassende nederlaag tegen Kiki Bertens bracht haar niet van haar stuk. De driesetter in de halve finales tegen Pliskova was ook een echt gevecht.

Telkens kwam Barty met het goede antwoord, dankzij dus die mentaliteit. En uiteraard haar goede spel, want haar talent staat buiten kijf. Machtig hoe ze ondanks haar kleine gestalte met die straffe services voor de dag kan komen. Ze heeft dit jaar niet voor niets de top wereldranglijst bestormd. Toch wil dat niet altijd alles zeggen, zeker niet in het hedendaagse vrouwentennis.

ANDEREN OP ZELFDE HOOGTE?

Door de brede top worden anderen al snel op dezelfde hoogte geplaatst. Dat was zeker het geval voor Osaka, die het jaar zo sterk begon. Of een Halep, die vorig jaar lang nummer één was, en dat gaat dan wel een tijdje mee in de herinneringen van mensen. En dan is er nog Serena Williams, die ondanks haar leeftijd toch finales van grandslamtoernooien blijft halen.

Dat alles maakt dat Barty nu niet bepaald als de veruit grootste ster van het damestennis bekeken werd. Maar dankzij een brede waaier aan kwaliteiten heeft ze op de Masters de puntjes op de i gezet: zij is de beste tennisspeelster ter wereld. Ook al gaat het dan om een officieuze wereldtitel die te behalen viel. Kiki Bertens zal er toch ook wellicht met een raar gevoel naar kijken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws