Analyse David Goffin moet alles of niets spelen in Parijs

David Goffin moet alles of niets spelen in Parijs
Foto: © photonews

Het zag er al even niet echt goed meer uit voor David Goffin in de race naar de Masters en na de nederlaag tegen Opelka staat hij helemaal met de rug tegen de muur. Er is één scenario dat Goffin nog op de ATP Finals kan krijgen: een ijzersterk toernooi in Parijs.

Hoe staat Goffin er nu precies voor? Om de Masters nog te kunnen bereiken, zal hij in de stand voorbij de Italiaan Matteo Berrettini en de Spanjaard Roberto Bautista Agut moeten. Beiden staan in tegenstelling tot Goffin in de kwartfinales in Basel. Dat houdt dus in dat Goffin zeker tweehonderd punten meer moet scoren dan hen in Parijs-Bercy, het laatste toernooi dat meetelt.

Dat betekent concreet dat onze landgenoot daar minstens de kwartfinales zou moeten halen en moet hopen dat zijn twee concurrenten er meteen uit liggen. Gaan Berrettini en Bautista Agut langer mee, dan moet Goffin al op de finale mikken. Lukt hem dat, dan maakt hij nog altijd een behoorlijke kans. Omdat er een groot verschil zit in aantal punten tussen halvefinalist en finalist zijn.

MASTERS-FINALE IN 2017 NA VERLIES TEGEN BENNETEAU

Het is dus handig om eens de geschiedenis van Goffin in Parijs-Bercy te bekijken. De laatste keer dat hij er aantrad was in 2017. Het werd geen succes: hij verloor verrassend in de tweede ronde van thuisspeler Benneteau. Ruim twee weken later bereikte Goffin wel de finale op de Masters, de beste prestatie uit zijn carrière tot dusver.

Maar deze keer moet er dus wel gepresteerd worden in Parijs om zover te geraken. In 2016 strandde Goffin opnieuw in de achtste finales. Nochtans lagen er in de tiebreak tegen Cilic wel kansen. Ook de jaren voordien strandde onze landgenoot in  hetzelfde eindstation, in 2014 na verlies van een driesetter tegen Ferrer en in 2015 nadat hij een oplawaai kreeg van Murray.

WACHTEN OP 1STE GROOTS TOERNOOI IN PARIJS-BERCY

U heeft het al begrepen: Goffin speelde nog nooit een echt grootst toernooi in Parijs-Bercy. Na zijn vroege uitschakelingen in Antwerpen en in Basel ligt het ook niet voor de hand dat dit nu wel zou lukken. Het behoort echter theoretisch wel tot de mogelijkheden en dat neemt hij toch beter mee in zijn achterhoofd.

In principes gaat een tennisspeler gewoon zo goed mogelijik proberen te spelen en op het einde hoopt hij dan dat het volstaat voor een Masters-ticket. Maar als Goffin in één van zijn volgende wedstrijden op achterstand komt, mag hij gerust wat sneller risico's gaan nemen. Hij hoeft immers niet op twee gedachten te hinken: het is alles of niets in Parijs.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws