Cijfers bewijzen de niet aflatende klasse van Federer, Nadal en Williams
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Ervaren tenniskampioenen nog niet meteen weg te denken aan de top

Cijfers bewijzen de niet aflatende klasse van Federer, Nadal en Williams

Ondanks heel wat jong talent blijft de oude generatie het tennis beheersen. Zeker bij de mannen, waar Roger Federer en Rafael Nadal nog altijd de dienst uitmaken, samen met Novak Djokovic. Bij de dames bereikt Serena Williams nog geregeld grandslamfinales. Geen toeval, zo blijkt.

Finishing On a High heeft een onderzoek ingericht naar de gemiddelde leeftijd van kampioenen in allerlei sporten en is bij tennis tot een aantal vaststellingen gekomen. Zo werd Roger Federer op zijn 36ste de oudste grandslamkampioen bij de mannen sinds 2000. Serena Williams deed dit bij de dames op haar 35ste.

Beiden spelen zich misschien niet meer van de ene grandslamtitel naar de andere, maar leggen wel nog altijd een enorme regelmaat in hun spel en bereiken nog geregeld de finale van een Grand Slam. Rafael Nadal werd op zijn 19de de jongste grandslamkampioen sinds 2000 bij de mannen en staat nog altijd aan de top.

MEER SUCCES VOORBIJ DE DERTIG IN TENNIS

Het onderzoek komt tot volgende conclusies: tennisspelers hebben meer succes in vergelijking tot andere sporters als ze de dertig voorbij zijn. Grandslamwinnars pieken meestal op hun 27ste. Sinds 2010 is de gemiddelde leeftijd van een grandslamwinnaar gestegen met zeven jaar. De verwachting is dat die gemiddelde leeftijd zal blijven stijgen.

Als we kijken naar 's werelds nummer één bij de mannen, dan was dat in 2000, 2005 en 2010 telkens een speler van 25 jaar oud. In 2015 en 2018 sloot Djokovic het jaar af als wereld nummer één op zijn 28ste en 31ste. Kortom: de oude garde heeft het nog wel even voor het zeggen in de tenniswereld.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws