Terugkeer van Clijsters ideaal om niveau vrouwentennis te beoordelen
Redactie
| 2 reacties

Clijsters kan aan het licht brengen of vrouwentennis versterkt of verzwakt is

Terugkeer van Clijsters ideaal om niveau vrouwentennis te beoordelen
Foto: © photonews

Allerlei tennisexperts en analisten geraken niet uitgepraat over de opvallende tweede comeback van Kim Clijsters. In een speciale 'Telefacts' kwam het ook aan bod. Er werd eveneens geopperd dat een succesvolle rentrée van Clijsters goed zou zijn voor haar, maar niet voor de sport.

Zo merkte Hans Vandeweghe op dat indien Clijsters zou winnen van de 15-jarige Coco Gauff, dat zou betekenen dat het damestennis al die jaren heeft stilgestaan. Dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn, al gaat de terugkeer van Clijsters de sport wel aan een ferme test onderwerpen.

Sinds het pensioen van Clijsters en Henin is het wel zo dat toppers met regelmaat moeilijk te vinden zijn bij de vrouwen. Serena Williams is er nog, maar ook zij begint de tand des tijds bij momenten te voelen. En er is een nieuwe generatie topspeelsters, die zeker getalenteerd is, maar moeite heeft om elk toernooi opnieuw dat hoge niveau te halen.

BREDE TOP OF GEBREK AAN TOPPERS?

Zo lijkt het alleszins, want haast elk grandslamtoernooi wordt haast door een andere speelster gewonnen. Dan is de vraag: is dat omdat de top van het vrouwentennis nu veel breder (en dus sterker) is? Of is er net een gebrek aan echte vedetten die er het heel jaar door staan en ook nog eens schitteren op de belangrijke afspraken.

Onze analiste An-Sophie Mestach bijvoorbeeld is die eerste theorie genegen en vindt de onvoorspelbaarheid in het damestennis ook wel interessant. Met de comeback van Clijsters gaan we in elk geval één en ander te weten komen. Stel je voor dat de Limburgse begin 2020 meteen de Australian Open wint, dan kunnen er wel vragen gesteld worden over het huidige niveau.

KIM VS JONGE GENERATIE

Anderzijds zou het niet helemaal onlogisch zijn als Clijsters straks de maat neemt van de nog opkomende talenten. Clijsters heeft immers al zoveel meer bewezen dan hen, haar klasse staat buiten kijf en ze kan teren op pakken ervaring. Als ze al die jaren had kunnen blijven spelen, zou ze sowieso de favoriete zijn in duels tegen de jonge generatie.

Belangrijk is dat die youngsters het nog stap voor stap moeten doen. Het had bijvoorbeeld een slechte zaak geweest voor de sport als tweevoudig grandslamwinnares Osaka op de US Open had verloren van Gauff. Dat dit niet gebeurde, geeft aan dat er ook voor speelsters met potentieel echt nog een weg af te leggen is richting de top. De matchen van Kim zullen ons ook wel iets zeggen over het niveau van de WTA-tour.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws