Federer opgejaagd door Nadal en toch zal zijn palmares hem wellicht op andere manier bezighouden in 2020
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 2 reacties

Federer zal zich niet laten afleiden door strijd om meeste grandslamtitels

Federer opgejaagd door Nadal en toch zal zijn palmares hem wellicht op andere manier bezighouden in 2020

Roger Federer wordt al verschillende jaren beschouwd als de beste tennisspeler ooit. Al komt die 'legacy' nu wel enigszins in het gedrang, nu Rafael Nadal genaderd is tot op één grandslamtitel van Federer. Weinig kans dat de Zwitser er echt van wakker ligt.

De discussie over de G.O.A.T. laait weer op nu Nadal aan 19 grandslamtitels zit, slechts 1 minder dan Federer. Bovendien lijkt de Spanjaard in staat om zijn dominantie op Roland Garros zeker nog enkele jaren verder te zetten. In dat geval zal de FedExpress al behoorlijk uit zijn pijp moeten komen om Rafa voor te blijven.

Maar aangezien hij al vele jaren meedraait, heeft het tennispubliek een redelijk goed beeld van Federer en het zou ons dan ook verwonderen dat de Zwitser hier zijn slaap voor laat. Op zijn 38ste is hij het tennis nog altijd niet moe. Hoe komt dat? Is dat vanwege de records? Neen, daarvoor moet hij het niet meer doen. Simpelweg uit liefde voor het spelletje.

RIVALITEIT GOEDE ZAAK VOOR DE SPORT

Daarnaast is Federer altijd een speler geweest die met zijn entourage vooral focust op zichzelf. Hij is zich wel bewust van de wapens van de andere toppers, maar gaat vooral uit naar eigen sterkte. Bovendien heeft hij ook het algemene belang van de sport altijd een warm hart toegedragen. Hij weet ook wel dat de sport er wel bij vaart dat zijn rivaliteit met Nadal - op de baan, want beiden respecteren elkaar enorm - nog altijd levend is.

Die strijd om de meeste grandslamtitels zal hem wellicht niet al te veel boeien, maar dat wil niet zeggen dat zijn palmares hem helemaal niet bezighoudt. Bij een competitief ingestelde speler moet dat toch ergens altijd een beetje het geval zijn. En er is warempel nog één lege vlek op zijn cv: het Olympisch enkeltoernooi winnen.

ENKELSPEL OP SPELEN BLIJVEN NAJAGEN

Binnen de maand beslist Federer in principe of hij naar de Spelen in Tokio gaat. Hij zal daarvoor familiale omstandigheden en zijn fysieke toestand in overweging nemen, maar dat hij graag zou deelnemen, daar moet niet aan getwijfeld worden. In 2008 werd hij al olympisch kampioen door met Wawrinka het dubbelspel te winnen. Maar het enkelspel op de Spelen, dat blijft hij najagen.

Het hangt ook niet alleen van zichzelf af. In principe komt hij zelfs niet in aanmerking omdat hij onvoldoende Davis Cup-wedstrijden speelde. Het ITF zou voor hem een uitzondering moeten toestaan. Zo'n monument uit de sport zou die wel eens kunnen krijgen. En dan komt de bal weer in zijn kamp te liggen. Als hij zijn hart en zijn sportieve ambitie laat spreken, doet hij het.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws