Appelmans: "Nu volgt de eerste grote test voor Mertens: Andreescu is een echt toptalent"

Simon Wauters
Simon Wauters
| 4 reacties
Appelmans: "Nu volgt de eerste grote test voor Mertens: Andreescu is een echt toptalent"

Elise Mertens is uitstekend op dreef op de US Open. Vannacht speelt ze er haar kwartfinale tegen Bianca Andreescu (WTA 15).

Sabine Appelmans noemt die wedstrijd ‘haar eerste grote test’ in een gesprek met Het Nieuwsblad.

Mertens verloor op het toernooi nog maar zestien games. Geen enkele andere (overgebleven) speelster kan zulke cijfers voorleggen. Serena Williams en Elina Svitolina volgen met 25 verloren spelletjes op ruime achterstand.

“Natuurlijk had Elise wat geluk met de loting”, aldus Appelmans. “Maar ze speelt ook écht wel goed. Ze staat heel soepel te tennissen, wat niet altijd het geval is bij haar. De 6-1, 6-1-zege tegen Ahn was geen echte waardemeter, die twee snelle sets tegen Petkovic waren dat wel.”

“Haar focus zit goed, haar voorbereiding zit goed, haar omkadering zit goed. Mertens bezit een zeer goed basisniveau, pakweg rond de 20ste plaats. Dan verlies je niet snel tegen nummer 85. Haar oorspronkelijke spel is gebaseerd op regelmaat, waarop ze altijd kan terugvallen. Dan probeert ze de bal simpelweg in het spel te houden en met haar beweeglijkheid de schade te beperken. In de loop der jaren heeft ze daar wat agressie en initiatief aan toegevoegd.”

“Als ze dit topniveau kan aanhouden, mag ze op de top tien mikken. Sinds die halve finale in Australië weten we dat Elise dat niveau aankan. Op een goede dag moet ze weinigen uit de top tien vrezen. Naast de grand slams mist ze evenwel wat regelmaat. En dat kost haar een hogere plek. Omdat ze nog steeds sleutelt aan haar spel – zoals nu met haar service – gebruikt ze de kleinere toernooien om te experimenteren.”

Mertens moet voorbij Bianca Andreescu als ze zich bij de laatste vier wil scharen. Appelmans kijkt uit naar het duel met de 19-jarige Canadese. “Andreescu is een echt toptalent, met veel creativiteit, variatie en intelligentie. In haar jeugd verafschuwde ze al te monotone trainingen, tot wanhoop van haar trainers. Maar daar ligt allicht de basis van die creativiteit. Met wie ik Andreescu vergelijk? Misschien komt Kim Clijsters nog het dichtst in de buurt. Dit wordt alleszins de eerste grote test voor Elise.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws