Einde van de rit dreigt stilaan voor Maria Sharapova, enkel eigen geloof rest haar nog

Einde van de rit dreigt stilaan voor Maria Sharapova, enkel eigen geloof rest haar nog
Foto: © photonews

Het is lang niet de eerste keer dat ze er tegen Serena Williams stevig van langs krijgt. Toch is deze nederlaag weer een tikkeltje pijnlijker voor Maria Sharapova. De Russin zou maar al te graag haar niveau van weleer nog eens bereiken, maar of dat ooit nog gebeurt, is zeer de vraag.

Uiteraard houden we hier geen betoog dat Maria Sharapova ermee zou moeten ophouden. Een kampioene als haar kan het damestennis altijd gebruiken en zolang ze graag tennist, moet ze het blijven doen. Haar anno 2019 nog altijd als topspeelster beschouwen, dat is echter een paar ander mouwen. Dat mag de tenniswereld stilaan wel voor bekeken houden.

Het hoeft ook niet te verbazen dat Sharapova geen topprestatie kon leveren op de US Open. Het is inmiddels vier maanden geleden sinds ze een schouderoperatie onderging. Dat ze er nu überhaupt al staat op een Grand Slam, betekent al heel wat. Al wil dat nog niet zeggen dat er op sportief vlak verbetering in zicht is.

TERUGKEREN STEEDS MOEILIJKER

Sharapova is ondertussen ook al 32. Tegenwoordig zijn er speelsters en spelers genoeg die ver voorbij deze leeftijd op hun top blijven. Gezien haar track record qua blessureleed is het bij Sharapova toch een heel ander verhaal. Ze heeft een lange lijst van ernstige blessures en operaties. Terugkeren wordt elke keer een beetje moeilijker.

Het is veel meer dan enkel die schouderoperatie van dit jaar. In 2018 speelde ze in de maanden februari, maart en april welgeteld drie wedstrijden. Na de US Open kwam ze zelfs niet meer in actie. In 2017 duurde het ook drie maanden eer ze een eerste wedstrijd kon afwerken. Het jaar voordien speelde ze er... vijf in totaal. Om maar te zeggen: een pijnvrij seizoen behoort al even niet meer tot de mogelijkheden.

TOEGEWEZEN OP HAAR EIGEN GELOOF

Dat maakt het allemaal des te moeilijker om een bepaald niveau te halen. Uiteraard mag ze ons verbazen. Sharapova staat bekend voor haar mentale sterkte en haar nooit aflatende geloof in eigen kunnen. Dat ze daar maar op vertrouwt. De vijfvoudig grandslamwinnares is toegewezen op wat ze zelf gelooft nog te kunnen op een tennisbaan.

Ze heeft de enorme verdienste dat ze zich in de loop der jaren, door alle blessures heen, is blijven heruitvinden. Haar zeges op Roland Garros zijn daar het mooiste bewijs van. Die laatste grandslamtitel dateert echter ook alweer van vijf jaar geleden en eens houdt het op, dat bestaan als topspeelster.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws