Onvoorstelbaar! Novak Djokovic heeft vijfde zege op Wimbledon beet na fenomenale finale voor geschiedenisboeken
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 39 reacties

Novak Djokovic klopt Roger Federer en wint voor de vijfde keer Wimbledon

Onvoorstelbaar! Novak Djokovic heeft vijfde zege op Wimbledon beet na fenomenale finale voor geschiedenisboeken
Foto: © photonews

Na één van de meest beklijvende finales ooit heeft Novak Djokovic zijn vijfde eindzege beet op Wimbledon. De Serviër klopte Roger Federer, die twee matchballen liet liggen, na een finale om niet snel te vergeten.

Ma Novak Djokovic (ATP 1) en Roger Federer (ATP 3) stonden de twee beste grasspelers van het moment in de finale van Wimbledon. En of we een finale gekregen hebben om duimen en vingers van af te likken!  Een finale voor de geschiedenisboeken, net als die ene finale van Federer tegen eeuwige rivaal Rafael Nadal in 2008.

De eerste set draaide uit op een tiebreak en daarin leek de Zwitser de bovenhand de nemen. Federer kwam 5-3 voor, maar gaf het toch nog uit handen: 6-7 (5-7). De tweede set was helemaal voor de Zwitser. Djokovic kon slechts één spelletje winnen en Federer hing de bordjes in evenwicht (6-1). 

De Serviër kwam dat dipje wel te boven in de derde set, die net als in de openingsset op een tiebreak uitdraaide. 'Nole' kwam 5-1 voor, maar Federer kwam terug tot 5-4. Toch was het Djokovic die op één set van een vijfde zege op Wimbledon kwam, 6-7.

Federer mentaal sterk

Federer was wel degelijk de betere speler in de rally's en toonde zich mentaal erg sterk. Hij ging in set vier twee keer door de opslag van Djokovic en kwam 5-2 voor. De nummer één van de wereld kon nog even milderen, maar Federer sleepte een vijfde en beslissende set uit de brand (6-4). 

Die beslissende set werd er één om duimen en vingers van af te likken. Absoluut materiaal voor de geschiedenisboeken. Deze keer nam Djokovic de voorsprong en kwam hij 2-4 voor, maar Federer brak meteen terug door de opslag van zijn opponent. Beide spelers behielden hun service tot 7-7, maar dan flikte Federer het nog eens. Hij ging door de opslag van Djokovic en kreeg bij 8-7 en 40-15 twee matchballen. 

12-12 in vijfde set

Djokovic zat in een erg klein hoekje, maar opnieuw kwam er een heropflakkering. Djokovic speelde beide matchballen weg en zo ging het door tot 12-12. De nieuwe regel wil dan dat er een tiebreak komt (en dat er niet meer zoals in het verleden doorgespeeld wordt). 

In die tiebreak nam Djokovic de bovenhand en zorgde hij voor de eerste minibreak. Bij 6-3 moest een punt herspeeld worden en Djokovic liet die kans niet liggen. Hij schreef Wimbledon voor de vijfde keer op zijn palmares en dus liet Federer een unieke kans liggen op zijn 9e Wimbledon-eindzege en 21e grandslamoverwinning. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws