Acht jaar geleden hield hij als tiener Malisse uit de kwartfinale, nu druipt Tomic na 58 minuten af op Wimbledon
Simon Wauters
Simon Wauters
| 0 reacties

Bernard Tomic: acht jaar geleden dé sensatie op Wimbledon, nu lijdt hij er een historische nederlaag

Acht jaar geleden hield hij als tiener Malisse uit de kwartfinale, nu druipt Tomic na 58 minuten af op Wimbledon

Xavier Malisse kende zijn beste jaren tussen 2001 en 2006, maar stond na enkele moeilijke jaren ook tussen  2009 en 2012 rond de top vijftig.

In 2002 haalde X-man de halve finale van Wimbledon. Onderweg naar de laatste vier klopte hij onder meer ex-winnaar Richard Krajicek, alvorens in de halve finale zijn meerdere te moeten erkennen in David Nalbandian.

Ook in 2011 speelde de Belg erg sterk op het heilige gras, maar in de vierde ronde werd hij weggeblazen door een kwalificatiespeler van amper achttien: Bernard Tomic. De Australiër won met 6-1, 7-5 en 6-4. De internationale pers haalde de loftrompet boven. Een nieuw wonderkind leek ontdekt. 

Tomic stuitte uiteindelijk in de kwartfinale op Novak Djokovic, de latere eindwinnaar. Tomic zou het jaar afsluiten als nummer 42 en was klaar om de absolute top te bestormen. Maar in 2012 en 2013 stagneerde hij een beetje en in 2014 werd hij twee keer geopereerd aan de heup.

In 2015 haalde hij voor het eerst de top twintig en in januari 2016 stond hij zelfs even op nummer zeventien, zijn hoogste ranking ooit.

Maar 2017 was een rampjaar voor de Australiër. In de eerste ronde van Wimbledon moest hij ‘geblesseerd’ de strijd staken, maar gaf hij achteraf toe dat hij die blessure fakete omdat hij geen zin had om te spelen. Het kwam hem op een zware boete te staan en een aantal sponsors lieten hem vallen. Hij sloot dat jaar af als nummer 140.

Anderhalf jaar later en acht jaar nadat hij zich aan de wereld toonde op Wimbledon, begon Tomic als nummer 96 aan het toernooi in Londen. Tegen Jo-Wilfried Tsonga moest hij in de eerste ronde al na 58 (!) minuten de duimen leggen. Dat was de kortste (uitgespeelde) wedstrijd op het toernooi sinds 2004. 

Tomic haalde vorig jaar nog de tweede ronde op Wimbledon en zakt daardoor nu wellicht opnieuw uit de top honderd. 

Tomic is intussen 26 en kan uiteraard nog heel wat jaren tennissen. Maar de absolute wereldtop zal hij wellicht nooit meer bereiken, het maximale zal hij niet uit zijn carrière hebben gehaald. Al geldt dat eigenlijk ook voor Malisse.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws