De verrassende finalisten bij de dames: vanwaar hun opkomst en wat te verwachten van de finale?
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 1 reacties

Verrassende finaleplek van Barty en Vondrousova lang geen toeval

De verrassende finalisten bij de dames: vanwaar hun opkomst en wat te verwachten van de finale?
Foto: © photonews

Het dames enkelspel heeft niet meteen een finale opgeleverd die vele in gedachten hadden. Voor zowel Ashleigh Barty als Markéta Vondrousova is het de eerste grandslamfinale. Dat beide speelsters op een bepaald moment naar dit niveau zouden doorgroeien, was dan weer wel de verwachting.

Ashleigh Barty maakt de laatste paar jaar al deel uit van de subtop in het vrouwentennis. Ze bekleedt momenteel de achtste plaats op de ranking, haar hoogste positie ooit. In de meeste toernooien zal ze wel een paar ronden meegaan. Barty maakt meestal een heel solide indruk. Het was enkel wachten tot ze de stap van de subtop naar de top ging zetten en dat moment lijkt aangebroken.

Voor Markéta Vondrousova lijkt de stap voorwaarts en de inhaalbeweging die ze maakt veel groter. Ze is dan ook nog altijd maar 19. Maar vergis u niet: de Tsjechische wordt al langer bestempeld als een groot talent. Tijdens dit tot dusver uitstekende jaar blijkt de haar toegedichte progressiemarge te stroken met de realiteit. Uitgezonderd de Australian Open haalde Vondrousova in 2019 in elk toernooi op zijn minst de kwartfinale.

FINALE MET GEVARIEERD TENNIS

Welk soort tennis krijgen we te zien in de finale? Het zou wel eens een wedstrijd met heel wat variatie kunnen worden. Barty staat bekend om haar handigheid en zal niet bevreesd zijn om het net op te zoeken. De Australische behoort immers ook tot de beste dubbelspeelsters ter wereld.

Ze zal wellicht ook vaak naar het net gelokt worden, dan wel met de bedoeling om haar de bal niet meer te laten spelen of toch vanuit een moeilijke positie. Vondrousova heeft immers een groot patent op een vernuftig dropshot waarmee ze menig tegenstandster kan verrrassen. Voorts lijkt zij ook de speelster wiens speelwijze gebaat is bij deze ondergrond.

DE 'COOL' VAN VONDROUSOVA

Wat bij Vondrousova opvalt, is de opmerkelijke cool waarmee ze in Parijs op het terrein staat. Een ervaren Suarez Navarro aan de overkant van het net? Geen probleem. Een achterstand in beide sets in de halve finale? Geen probleem. Maar dit is de finale, op Court Philippe Chatrier. Eén van de banen waar ze nog niet op speelde. Is ze deze keer wel onder de indruk van de omstandigheden?

Het is één van de grote vragen en het mentale zal zeker meespelen. Barty heeft qua ervaring een streepje voor. Maar ook - je zou het haar wegens haar kleine gestalte misschien niet nageven - de service. Barty liet tijdens het toernooi de meeste aces noteren. Haar opslag kan mogelijk haar redding zijn wanneer Vondrousova toch zonder schroom de baan opstapt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws