Topaffiche tegen Rafael Nadal kondigt zich aan: wat kan David Goffin doen om zichzelf een kans te geven?
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 7 reacties

Goffin kan mits invulling van resem voorwaarden Nadal op de proef stellen

Topaffiche tegen Rafael Nadal kondigt zich aan: wat kan David Goffin doen om zichzelf een kans te geven?
Foto: © photonews

Het tegen Rafael Nadal opnemen op het gravel van Parijs: er bestaat geen grotere uitdaging in het mannentennis. Een eer, een belevenis en tegelijkertijd een aartsmoeilijke opgave. Het is wat David Goffin te wachten staat als beloning voor twee goede matchen op Roland Garros.

Veel hangt af van hoe Goffin zelf mentaal in die match gaat staan. De absolute toppers staan erom bekend dat ze mentaal sterk zijn. Dat geldt zeker ook voor Nadal en dus moeten tegenstanders van de Spanjaard in staat zijn om hem op dat vlak te 'matchen'. Voor Goffin wil dat zeggen: volop het vertrouwen meenemen uit de eerste twee partijen, die gewoon goed waren. En de miserie uit de voorbije maanden volop achter zich laten.

START IS PRIMORDIAAL

Een goede start nemen is eveneens primordiaal. In wedstrijden tegen een topspeler kan het zijn dat de man in kwestie vanaf de eerste slagenwisseling volop onder stoom komt, maar het kan evengoed zijn dat ook die grote klepper enkele spelletjes nodig heeft om in het ritme te komen. Zelf meteen in de match zitten is dus een sleutel om bij jezelf en bij diegene aan de andere kant het gevoel te creëren dat het een echte match is.

Voorts is het kwestie van de eigen wapens aan te spreken. Nadal staat erom bekend veel energie in zijn spel te steken, de meester te zijn van de lange rally's en uitstekend te retourneren. Dat laatste is zeker ook het geval voor een Goffin op niveau. Het voetenwerk zal dus cruciaal zijn om die goede terugslagen te lanceren zodat Nadal zelfs bij een break voor op zijn hoede moet blijven.

TACTISCHE FLEXIBILITEIT

Ook is er tactische flexibiliteit vereist. Het kan zijn dat het plan A van onze landgenoot niet tot zijn recht komt. Dan zal hij ook moeten kunnen terugvallen op een plan B. In de loop van de wedstrijd moet je in staat kunnen zijn om bij te sturen indien nodig. Of het nu meer naar het net komen is, dichter op de baseline gaan spelen of meer naar het net komen: het spel lezen en aanpassingen kunnen doervoeren, is uitermate belangrijk.

Finaal moet Goffin zich van één iets bewust zijn: het kan zijn dat hij straks de match van zijn leven speelt en het nog bijlange niet genoeg is. Als Nadal werelds tennis brengt, dan moet Goffin zich daarbij kunnen neerleggen. Maar hij kan wel zelf doen wat hij moet doen om er een goede wedstrijd van te maken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws