Volgende Fed Cup-ontmoeting kondigt zich aan: ondergrond moet voordeel bieden terwijl speelsters nog zoekende zijn
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 2 reacties

Belgische en Spaanse speelsters zoekende in aanloop naar Fed Cup-ontmoeting

Volgende Fed Cup-ontmoeting kondigt zich aan: ondergrond moet voordeel bieden terwijl speelsters nog zoekende zijn
Foto: © photonews

Het debuut van Johan Van Herck als Fed Cup-kapitein was alleszins qua resultaat geen succes: België verloor in eigen huis van Frankrijk. Binnen drie weken komt er al een nieuwe ontmoeting aan. België ontvangt dan Spanje. Hoe liggen de kaarten voor dat duel?

Het Belgische team heeft vandaag de keuze voor de ondergrond bekendgemaakt: het gaat hardcourt worden. Terwijl het gravelseizoen volop bezig is wanneer deze ontmoeting plaatsvindt, maar dat heeft alles te maken met de tegenstand. Gravel is de natuurlijke habitat van heel wat Spanjaarden en dus is het logisch dat België opteert voor hardcourt.

Dat moet onze speelsters in de Lange Munte in Kortrijk ontegensprekelijk een voordeel bieden. Ook al heeft Spanje met Muguruza en Suarez Navarro wel speelsters die op verschillende ondergronden uit de voeten kunnen. Ze zullen zich toch iets minder comfortabel voelen op hardcourt en met name Mertens en Van Uytvanck beschikken over een speelstijl om het net op die ondergrond goed te doen.

MERTENS OP DE AFSPRAAK NA TRIOMF IN DUBAI?

Hoe zit het overigens met onze speelsters? Het is zeker de moeite om die balans eens op te maken enkele weken voor de ontmoeting met Spanje. Kopvrouw Elise Mertens speelde zonder vertrouwen tegen Frankrijk, maar vijzelde dat ferm op in de week nadien. Ze kende in Dubai een droomtoernooi waarin ze wereldtoppers als Kerber en Halep aan de kant schoof om uiteindelijk met de titel te pronken.

Die triomf werd wel opgevolgd met drie vroege uitschakelingen. Het zal dus kwestie zijn van op het juiste moment toch weer met de goede vorm aan te knopen. Enkele goede resultaten voor de ontmoeting in Kortrijk eraan komt, zou haar zeker goed doen. Ondertussen is ze wel aan een opmars bezig in het dubbel en daar kan het Fed Cup-team natuurlijk ook wel bij varen.

ZIEKTES NIET IDEAAL

Vraagtekens zijn er over Alison Van Uytvanck, die ziek is gevallen en het zal afwachten worden hoe dat gaat evolueren. Zonde, want vorige maand won ze nog het toernooi van Dubai. Kirsten Flipkens kreeg ook zelf met ziekte te maken, maar haalde in Indian Wells en Miami toch weer een behoorlijk niveau. Ze klopte Bouchard en speelde een stevige driesetter tegen Putintseva.

Jammer genoeg trok ze tegen die laatste aan het kortste eind, waardoor ze over die twee toernooien ook niet aan meer dan drie wedstrijden geraakte. Nog wat extra matchritme is welkom. Ysaline Bonaventure is nog altijd aan haar jaar van de doorbraak bezig. Op Indian Wells schopte ze het van in de kwalificaties tot in de derde ronde.

WICKMAYER EEN OPTIE

Knap en dan houden we Yanina Wickmayer nog achter de hand. Ze was er vorige keer niet bij, maar komt nu misschien wel in aanmerking. Ze heeft de jongste maanden veel vertrouwen opgedaan en kon in Miami een snet afsnoepen van 's werelds nummer één. Met toch wat vraagtekens bij de anderen, is het selecteren van Wickmayer niet uitgesloten.

Zolang de selecties niet gemaakt zijn, is het nog wat koffiedik kijken. Toch zoemen we al eens in op de tegenstandsters. Spanje moet het wellicht toch hebben van de vier speelsters die in de top honderd staan. Muguruza blijft de toon aanvoeren, maar haar beste prestaties liggen al een paar jaar achter ons. Ze blijft natuurlijk nog altijd een voormalig nummer één van de wereld.

OOK SPAANSE TOPPERS ZOEKENDE

Respect is op zijn plaats, maar het blijft voor Muguruza zoeken naar continuïteit. Ze speelde sterk op Indian Wells, maar vloog er ook meteen weer uit in Miami. Suarez Navarro is vooral gekend door haar handigheid en is dus een verraderlijke speelster om tegen te spelen. Uitgezonderd een goed toernooi in Dubai zijn haar resultaten in 2019 wel niet indrukwekkend.

Voorts zijn er nog Sorribes Tormo en Arrabuarrena. Die eerste is aan een solide seizoen bezig met verdienstelijke resultaten. Al blijft ze met haar niveau nog wel een stukje onder dat van Muguruza en Suarez Navarro steken. Van Arrabuarrena hoeven we geen schrik te hebben, zij stapelt de nederlagen op. In beide kampen is het dus nog zoeken. Niet verschieten als de ondergrond straks de doorslag geeft.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

13/10/2019 - 20/10/2019 European Open

Nieuwste reacties