De jacht van Federer op nummer 100: goede kans dat het deze week lukt

De jacht van Federer op nummer 100: goede kans dat het deze week lukt
Foto: © photonews

Het is nu al een tijdje dat Roger Federer zijn honderdste toernooizege aan het najagen is. Zijn vorige individuele eindzege - Federer won met Zwitersland de Hopman Cup - dateert van Basel vorig jaar. Er zijn een aantal redenen waarom hij in Dubai wel eens toernooizege nummer honderd kan bereiken.

Federer begon aan het toernooi met een moeizame zege tegen de Duitser Kohlschreiber. Het is te zeggen: in de laatste set haalde de FedExpress het wel vlot met 6-1. Maar hij had wel al setverlies geleden. Dat kan finaal wel eens in het voordeel van de Zwiter uitdraaien.

Als absolute topspeler zijn die eerste paar matchen vaak slechts een formaliteit. Goed spelen hoeft dan niet per se. Als je dan toch probleemloos in twee sets wint, moet je in de latere ronden plots wel met een heel andere intensiteit gaan spelen. Federer weet nu dat hij op zijn hoede moet zijn en scherp moet blijven. En een Federer op zijn scherpst, die is tot veel in staat.

GEEN DJOKOVIC

Een deel van het verhaal is ook de tegenstand. Novak Djokovic is er niet bij in Dubai en die is toch torenhoog favoriet overal waar hij aan de start komt. Zijn afwezigheid laat dus een opening voor anderen. Dit laat dus meer dan genoeg ruimte voor toernooizege nummer honderd. Topreekshoofd in Dubai is Nishikori. Of beter gezegd was, want de Japanner verloor al verrassend van Hurkacz.

Een mogelijke tegenstander in een eventuele finale, is Stefanos Tsitsipas. Ook dat is een affiche die Federer graag tegemoet ziet. Dan kan hij revanche nemen voor de uitschakeling op de Australian Open. Tegelijk is het misschien een affiche die gevaar inhoudt, maar niet vergeten dat Federer in Melbourne in elke set tegen Tsitsipas wel kansen had.

OPPASSEN VOOR SUBTOPPERS

Kortom: het ziet er goed uit voor Roger. Hij mag zich in de achtste finales niet laten verrassen door de altijd onvoorspelbare Verdasco en ook subtoppers als Bautista Agut en Berdych kunnen op zijn weg komen, maar het halen van de finale mag in principe geen probleem zijn. En laat Nishikori of Tsitsipas dan maar komen voor de voormalig nummer één.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws