An-Sophie Mestach verklaart vroegtijdig afscheid: "Enorm veel geleerd"

An-Sophie Mestach verklaart vroegtijdig afscheid: "Enorm veel geleerd"
Foto: © photonews

Eind vorig jaar kondigde An-Sophie Mestach (24) aan dat ze had besloten om te stoppen met tennissen. In totaal behaalde ze 18 titels als prof en als junior won ze de Australian Open in het enkel en dubbel. Toch zijn die resultaten voor haar niet primordiaal, wel de weg die ze heeft afgelegd.

Vanwaar haar keuze om te stoppen? Mestach legt het uit aan Tenniskrant. "Het was een samenloop van omstandigheden. Ik had in de laatste maanden een bewuste keuze gemaakt om meer te gaan dubbelen. Veel meisjes zegden last minute af. Er was weinig wederzijds respect. Dat was voor mij de druppel, samen met het feit dat het gewoon tijd was voor iets anders."

ERG SUCCESVOL ALS JUNIOR

Op haar palmares: zes titels in het enkelspel, twaalf dubbeltitels en eindwinst op een grandslamtoernooi als junior. Op diezelfde Grand Slam zou ze later bij de profs de hoofdtabel halen. "Mijn carrière bij de junioren en de jongerencategorieën was erg succesvol. Daar ben ik trots op, dat lijkt mij evident."

Er zijn dan ook tal van hoogtepunten die ze koestert. "Costa Rica heb ik tweemaal gewonnen bij de junioren. De match die je moet winnen in Japan om in de top 100 te komen, de beslissende dubbel in de Fed Cup, de titel in Auckland met Elise Mertens. Resultaatgericht waren de laatste twee jaren minder, maar ik heb veel geleerd over mezelf als persoon. Ik kan met een positief gevoel terugkijken."

AFGELEGD TRAJECT BLIJFT BIJ

Haar ontwikkeling doorheen de jaren is misschien wel het meeste waard. "Ik heb top 100 gestaan, maar ben daar niet kunnen blijven en dat was wel het doel. Het is logisch dat de resultaten bijblijven bij het publiek. Voor mezelf gaat het meer om het traject dat ik heb afgelegd en de fases die ik als persoon doormaakte. Ik denk aan het moment dat ik besloot om weg te gaan bij de federatie. Dat was een grote stap."

Zo waren er nog wel meer momenten. "Als junior heb ik eens een trip van tien weken gemaakt. Ik heb toen enorm veel geleerd. Ook de ervaringen die ik opgedaan heb in de gastgezinnen. Dat zijn de leuke dingen aan de tour die ik meeneem voor de rest van mijn leven."

EN NU NAAR DE POLITIE...

Mestach koos voor een opvallende carrièreswitch. Ze wil aan de slag gaan in het interventieteam van de politie in Antwerpen. "Voor mij is het een logische keuze. Ik wil een job met uitdagingen waarin ik mij kan ontwikkelen. Een job bij de politie is flexibel. Het sociaal contact trekt mij enorm aan, dat miste ik."

"Ik hoop dat ik ergens maart of april kan starten. Ik moet eerst slagen natuurlijk", tekent Mestach nog enig voorbehoud aan. "Slechts tien procent slaagt in de selectieproeven. Dat is niet veel. De selectiecommissie, voor een jury, is het moeilijkste. Nadien zijn het medische proeven. Ik ga er alles aan doen om goed voorbereid te zijn voor de testen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws