Stoelendans onder de coaches gaat zijn invloed hebben op Mertens en volledige WTA-tour in 2019
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Kunnen trainerswissels Elise Mertens of concurrentes aanzetten tot betere prestaties?

Stoelendans onder de coaches gaat zijn invloed hebben op Mertens en volledige WTA-tour in 2019
Foto: © photonews

De tennissers zijn er weer aan begonnen. Bij de dames is er op het eerste zich niemand die het bovenuit steekt en is het uitkijken of Elise Mertens zich een weg kan banen naar de top tien. In elk geval is er een ongeziene stoelendans onder de coaches, die zeker een effect zal hebben op het spel.

Het aantal speelsters dat met het einde van 2018 in zicht afscheid nam van een coach was nauwelijks bij te houden. De breuken kwamen er wegens verscheidene redenen. Soms familiaal, soms sportief. Blijft het feit dat zovele wijzigingen met de start van een nieuw seizoen zelden voorkomen. Wat zijn daarvan nu de gevolgen?

Laten we enkele gevallen van naderbij bekijken. Nummer één van de wereld Simona Halep bijvoorbeeld. Ze had vier jaar lang samengewerkt met Darren Cahill. De Australiër last nu een sabbatjaar in. Halep gaat het enkele weken/maanden zonder trainer proberen. Daar kan toch wel één en ander bij in vraag gesteld worden.

MENTALE ONDERSTEUNING

Na haar triomf op Roland Garros kende Halep aanslepende blessureleed in het najaar. Ze moet dus nu weer aan een terugkeer beginnen en in de meeste gevallen gaat dat gepaard met ups en downs. De Roemeense zou bij tegenslagen zeker een ervaren trainer kunnen gebruiken die op haar kan inspreken. Vooral ondersteuning op mentaal vlak is geen overbodige luxe.

Door een verschil in visie over de toekomst ging de nummer twee op de ranglijst, Angelique Kerber, uiteen met haar Belgische coach Wim Fissette. Opvallend aangezien die combinatie nog leidde naar de eindzege op Wimbledon. Ze zal nu door landgenoot Rainer Schüttler getraind worden. Zij zouden dus wel op dezelfde golflengte moeten zitten. Schüttler weet als ex-tennisprof wel hoe het spelletje in mekaar zit.

BLIJFT MASTERS-KAMPIOENE DOORSTOMEN?

Na een tegenvallende US Open zwaaide Elina Svitolina, ex-pupil van Justine Henin, de Fransman Ascione uit. Sindsdien kan de Oekraïense rekenen op de begeleiding van Nick Saviano. Alle puzzelstukjes vielen prompt op hun plaats op de WTA Finals. Benieuwd of hun samenwerking even succesvol blijft in 2019.

Onder Kamau Murray won Sloane Stephens de US Open. Beiden zijn nu even uit mekaar gegaan en gaven verder nog geen uitleg. Gaat het om een definitieve break of niet? We hebben het het raden naar. Het is wel zo dat Murray ook bezig is een tennisschool uit de grond te stampen in Chicago. Intussen is Stephens nog op zoek naar de regelmaat van weleer.

DE DRANG NAAR SUCCES

Karolina Pliskova is een speelster die al een verleden heeft met het aan de kant schuiven van coaches. Voorbije zomer stuurde ze de Tsjech Krupa de laan uit en voegde ze Renae Stubbs en Conchita Martinez toe aan haar team. Het resulteerde alvast in de halve finales op de Masters. Nu moet het tweetal Pliskova nog naar succes leiden in de Slams.

MERTENS NOG MEER NAAR HET NET?

Uiteraard is er onze eigen Elise Mertens, die vier coaches versleten heeft in 2018. Wel met een positieve achterliggende gedachte: de wil om nog beter te worden. We verwachten een Elise die nog agressiever en aanvallender gaat tennissen. Aan David Naylor, als ex-coach van Hingis gewend om met toppers te werken, om er het maximale uit te halen.

Verder op de ranking voerden ook Venus Williams en Johanna Konta opvallende trainerswissel door. Bij Venus een teken dat het einde dat haar loopbaan nadert? Of net niet? Konta heeft ongetwijfeld heimwee naar de periode was dat ze nog top vijf stond.

Vele speelsters hadden alvast hun eigen redenen om een trainerswissel door te voeren. Vaak achten die het dan hun taak om zelf hun stempel te drukken en hun pupil een andere speelwijze aan te leren. Het zal dus niet onopgemerkt voorbijgaan. Als het seizoen een paar maanden ver is, gaat al duidelijk worden welke partnerships renderen en waar er alweer een nieuwe wijziging zit aan te komen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws