Een analyse: het steeds stijgende belang van de return in het damestennis
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Sterke return cruciaal in het damestennis

Een analyse: het steeds stijgende belang van de return in het damestennis

Het WTA-seizoen ligt achter ons, tijd dus om eens op zoek te gaan naar de meest opvallende trend. Daarbij komen we tot één conclusie: de beste speelsters in 2018 hadden vooral een uitstekende return in hun wapenarsenaal.

In het damestennis is de eigen opslag sowieso minder doorslaggevend dan bij de mannen. De beste speelsters beschikken ook wel over een  sterke service. Toch is het in de eerste plaats hun fysieke en tactische capaciteit om de serve van de tegenstandster te neutraliseren, dat hen aan overwinningen helpt.

HALEP DE BESTE RETOURNEERSTER

Als je kijkt naar het meeste aantal gewonnen return games ten opzichte van het aantal gespeelde wedstrijden, staan drie van de zes beste speelsters ter wereld in de top vier. Simona Halep prijkt helemaal bovenaan. Zij wint maar liefst 48,5% van alle retourneerspelletjes.

Dat is dus zomaar eventjes bijna de helft van alle spelletjes. Het brengt ons meteen bij dé reden waarom Simona Halep al zo lang het nummer één van de wereld is. Halep kon vorig jaar al goede cijfers voorleggen wat het succes op de return betreft en ging er nog eens op vooruit met 6,1%.

Progressie maken als retourneerster bleek ook voor anderen cruciaal om aan de top te komen of te blijven. Kerber maakte met 12,1% het meeste winst wat gewonnen aantal games als retourneerster betreft. Het schonk haar de titel op Wimbledon. Sloane Stephens deed meer dan 11% beter dan vorig jaar, waardoor ze Masters haalde.

VERBETERENDE RETURN SCHENKT OSAKA GRANDSLAMTITEL

De Amerikaanse had na haar triomf op de US Open vorig jaar een slechte periode, maar dankzij een sterkere return kwam ze van ver terug. De winnares in New York was dit jaar Naomi Osaka. Zij won 37,9% van de spelletjes op de return en deed zo meer dan 9% beter dan in 2017. Het belang van de terugslag valt bij de dames dus niet te ontkennen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws