De definitieve doorbraak van Svitolina: kersvers Masters-kampioene zet in cruciaal aspect grote stap voorwaarts
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 1 reacties

Elina Svitolina breekt helemaal door na het behalen van de Masters-titel

De definitieve doorbraak van Svitolina: kersvers Masters-kampioene zet in cruciaal aspect grote stap voorwaarts
Foto: © photonews

Die eerste grote titel in een loopbaan heeft echt wel het potentieel om een goede speelster om te toveren in een topper. Wie vorige week een kijkje ging nemen in Singapore, was getuige van de definitieve doorbraak van Elina Svitolina.

Het talent van Svitolina is wel al langer gekend. Toch heeft ze door te triomferen op de Masters wellicht ook zichzelf verbaasd. Ze deed het met enkele kwaliteiten die ze nog al wel demonstreerde: een enorm atletisch vermogen, een niet aflatende regelmaat en een puike mentaliteit.

Al ligt er nog wel een groot verschil tussen met de juiste ingesteldheid op de baan stappen en ook wanneer het er echt toe doet mentaal overeind blijven. Niet iedereen was ervan overtuigd dat Svitolina dat laatste in zich had. In Singapore heeft ze laten zien dat ze wel degelijk op de beslissende momenten het hoofd kan koel houden. Zo klopte ze bijvoorbeeld Kvitova terwijl ze haar vorige zeven duels tegen de Tsjechische had verloren.

BESTE TENNIS OP HET JUISTE MOMENT

En dan te bedenken dat ze zich bijna niet kon plaatsen voor de WTA Finals. Van de acht deelneemsters behaalde enkel Stephens minder overwinningen in 2018. Op het juiste moment pakte Svitolina dus weer uit met haar beste tennis. Een trucje dat de Oekraïense wie weet ook wel kan herhalen als de grandslamtoernooien weer in zicht komen.

Vorig jaar veroverde Woziacki de Masters-titel en dat lanceerde haar om ook haar eerste grandslamtitel binnen te halen. Het kan goed zijn dat met Svitolina hetzelfde gebeurt. Dat eerste grote toernooi op je naam schrijven, is echt wel een horde die je eerst moet overwinnen.

PROGRESSIE OP MENTAAL VLAK

Dat heeft ze nu voor mekaar, Elina Svitolina. Dat ze in haar laatste drie matchen toch telkens drie sets nodig had, geeft aan dat het in het damestennis nog altijd dicht bijeen ligt. Het is niet dat de winnares van de Masters nu de grandslamtitels op bestelling krijgt. De stap vooruit die ze vooral op mentaal gebied gezet heeft, maakt dat ze voortaan op die afspraken wel tot de grootste kanshebsters gaat behoren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws