Er is weer sprake van 'de grote drie': hoe de uitdager van Rafael Nadal en Roger Federer zich naar de top werkte

Er is weer sprake van 'de grote drie': hoe de uitdager van Rafael Nadal en Roger Federer zich naar de top werkte
Foto: © photonews

Rafael Nadal en Roger Federer wisten 2018 maandenlang te domineren, maar op Wimbledon schoot één van hun strafste concurrenten weer als een komeet naar boven. Die veroverde zijn dertiende grandslamtitel en baande zich op merkwaardige wijze een weg naar de top.

Novak Djokovic is de naam. Nog één grandslamtitel en hij heeft er evenveel dan Pete Sampras. Dan kan Djokovic ook echt de jacht inzetten op Federer en Nadal. Nochtans is het voor Djokovic een lange weg geweest om zijn huidig palmares bij mekaar te tennissen. Hoe is het nu allemaal precies verlopen?

De Serviër meldde zich in 2005 aan het tennisfirmament. Op de Australian Open speelde hij dat jaar zijn eerste match ooit op een Grand Slam tegen Marat Safin. Djokovic verloor van de Rus die zich tot eindwinnaar zou kronen. Na het veroveren van zijn eerste titel in Amersfoort begon Djokovic naam te maken als iemand die regelmatig in toernooien zou meedraaien tot het einde.

KAMPIOEN VANAF 2008

Een echte kampioen werd hij toen hij in 2008 Tsonga versloeg in de finale van de Australian Open. De concurrentie bleef echter bijzonder zwaar en het was niet simpel om zich echt te bewijzen als topspeler. Op een volgende eindzege in een Grand Slam moest Djokovic drie jaar wachten.

De status van absolute topper zou hij bemachtigen in 2011. Na het opnieuw winnen van de Australian Open was Djokovic vertrokken en ging hij de ATP-tour op indrukwekkende wijze domineren. Hij won dat jaar ook Wimbledon en de US Open en haalde dus drie van de vier Grand Slams binnen.

WEER SUCCES MET BORIS BECKER

Vooral in Australië was Djokovic succesvol met drie eindzeges op rij. Stilaan werd het echter te vaak net niet in de grote toernooien. In Parijs was Nadal al te vaak spelbreker. Nadat Boris Becker het team van Djokovic vervoegde, volgde opnieuw het succes. In 2016 volgde de kroon op het werk. Djokovic haalde het ook op Roland Garros, het enige grote toernooi dat hij op dat moment nog niet gewonnen had.

Daarna volgde echter een veel mindere periode. Twee jaar lang zoekt Djokovic naar zichzelf en zijn er enkele spelers tegen wie hij niet kan opboksen. Toch ziet men de kentering aankomen. In de loop van het gravelseizoen maakt Djokovic al veel progressie. Op Wimbledon staat hij er weer helemaal: met fantastische wedstrijden tegen Nishikori, Nadal en Anderson zet de Serviër zich weer op het hoogste schavotje.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws