Waarom moeizame overwinning toont dat Elise Mertens alles heeft om het te maken

Kevin Vanbuggenhout
| 3 reacties
Waarom moeizame overwinning toont dat Elise Mertens alles heeft om het te maken
Foto: © photonews

Laat de 6-0 in de laatste set u geen rad voor de ogen spinnen. Het heeft voor Elise Mertens wel degelijk aan een zijden draadje gehangen tegen Lepchenko. De Belgische was één spelletje verwijderd van de nederlaag, maar spartelde zich erdoor. En net dat toont haar grote sterkte.

Elise Mertens heeft het. Dan gaat het niet over puur talent of een onwaarschijnlijk uitgebreid slagenarsenaal. Wel over iets waar vele tennissers, zelfs hele goede, soms een hele loopbaan achter zoeken: mentale sterkte. De lichaamshouding van Mertens kan als volgt worden samengevat: vrij rustig, maar steeds aanmoedigend. Ontwapenend het publiek bespelen is er soms zelfs ook bij.

In haar wedstrijd tegen Lepchenko bleef Mertens zichzelf steeds oppeppen en aanmoedigen. Niet op een overdreven manier, maar wel geregeld met een overtuigde come on. Belangrijk: ze bleef dit aanhouden ongeacht de score. Ook bij 6-7 en 3-5 achter. Het tegenovergestelde beeld bij haar tegenstandster. Toen Mertens in de tweede set er 5-5 van maakte, sloeg Lepchenko al zichtbaar aan het twijfelen. Geen wonder dat onze landgenote de tiebreak die zou volgen naar zich toe trok.

MENTAAL DE STERKSTE

Vervolgens begon het lichtjes te regenen. Lepchenko ging even naar binnen en wilde nadien liever niet meer verder spelen. Om het momentum van Mertens te breken en ook in de wetenschap dat een tragere baan het spel van de Belgische zou bevoordelen. Toen het eerste spel van de laatste set aanbrak, was haar Amerikaanse tegenstandster er nog totaal niet klaar voor. Mertens was mentaal de sterkste en dat gaf finaal de doorslag.

DEZELFDE LICHAAMSHOUDING

De uitkomst van een tenniswedstrijd speelt zich zo vaak af in het hoofd. We zagen het onlangs nog in de wedstrijd van David Goffin tegen Robin Haase. Of wat het damestennis betreft bij Maria Sharapova, bij wie na zes verloren spelletjes op rij tegen Hogenkamp nog altijd dezelfde lichaamshouding te zien was dan toen ze 6-1 en 3-1 voor stond.

De opslag, de return, prima voetenwerk, een goede volley: dat zijn tennistieke kwaliteiten. Mentale sterkte is misschien wel de belangrijkste kwaliteit in het tennis en Elise Mertens heeft het. Als het zestiende reekshoofd ver geraakt op Roland Garros, zal dat ongetwijfeld één van de voornaamste redenen zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws