Ex-nummer één gaat helemaal los en toont waarom het wèl belangrijk is om het hoofd koel te houden
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Verband tussen emoties onder controle houden en resultaten: Pliskova toont hoe het niet moet

Ex-nummer één gaat helemaal los en toont waarom het wèl belangrijk is om het hoofd koel te houden

De emoties onder controle houden: het is cruciaal in het tennis. Tal van spelers liepen al ettelijke overwinningen mis omdat ze op mentaal vlak niet overeind bleven. Bij de dames liep het vandaag in Rome nog verkeerd voor ex-nummer één van de wereld Karolina Pliskova.

Nochtans laat de Tsjechische haar niet vaak uit haar kot lokken. Meestal is ze de ijzige kalmte. Niet zo in haar partij tegen de Griekse Sakkari. Bij 5-5 in de derde set werd Pliskova benadeeld waardoor ze breakbal tegen kreeg. De umpire gaf aan dat hij het merkteken van de bal niet precies terugvond.

Pliskova verloor de set uiteindelijk met 5-7 en ging vervolgens helemaal los. Ze sloeg met haar racket verschillende keren tegen de stoel van de umpire.

In België was Xavier Malisse destijds het grote voorbeeld van een speler die uit frustratie met zijn racket wel eens in het wilde weg begon te slaan. Daardoor werd hij lang bestempeld als een groot talent dat te weinig uit zijn carrière haalde. De Australiër Nick Kyrgios hield ooit gewoon eens op mee spelen. Nochtans ook een groot talent, maar wie weet wat er in zijn hoofd omgaat?

Tijdens de loop van een wedstrijd kunnen er verschillende soorten emoties beleefd worden. Frustratie is de meest negatieve. Veel spelers geloven koppig dat het beter is om hun woede te uiten of laten zich leiden door de score. In deze gevallen krijgt de tegenstander dan ook te zien in welke 'state of mind' de speler aan de andere kant van het net verkeert. Net dat moet men vermijden om kans te maken op een positief resultaat.

GEDRAG TOPPERS KOPIËREN

Om het hoofd koel te houden zijn er enkele manieren. Vooraf kiezen voor een positieve body language, ongeacht de score. Of na elke rally meteen weer het volgende punt gaan voorbereiden. Het gedrag van concurrenten bekijken kan ook.

Het zijn tips die Karolina Pliskova zeker van haar coach zal meekrijgen. Toppers als Roger Federer, Rafael Nadal, Maria Sharapova en Serena Williams staan mentaal enorm sterk. Om die te evenaren, is er voor Pliskova en een pak anderen nog heel wat werk voor de boeg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws