Monami na ontslag als Fed Cup-coach: "Kirsten en Yanina staken messen in mijn rug"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 7 reacties
Monami na ontslag als Fed Cup-coach: "Kirsten en Yanina staken messen in mijn rug"
Foto: © photonews

Dominique Monami is niet langer de Fed Cup-kapitein van ons land. De voormalige tennistopper werd naar eigen zeggen buitengewerkt door Yanina Wickmayer en Kirsten Flipkens.

Het begon meteen slecht, zegt Monami in Het Nieuwsblad. "Vanaf dag één wilden sommige speelsters mij niet. Na mijn aanstelling trok ik supergemotiveerd naar het tornooi van Luxemburg om te spreken met en vooral te luisteren naar de meisjes. Het gesprek met Elise verliep vlot, Kirsten en Yanina ontvingen mij totaal niet met open armen. Ze zeiden me carrément: 'De federatie vroeg ons niets over de keuze van een Fed Cup-kapitein.' Dat begon goed.”

Na de eerste zege, kwam de eerste nare verrassing. "Ik was superblij, blij voor de speelsters, Kirsten, Yanina, Elise en Maryna. Maar nadien staken Kirsten en Yanina messen in mijn rug, niet normaal. Ik kreeg de volle laag. Ik was geen goede kapitein, het trok op niets… Althans, dat moest ik horen via mensen in het tennismilieu. In mijn gezicht zeiden ze het niet.”

De bom ontploft tegen Frankrijk

“De week verliep fantastisch, prima sfeer. Mijn plan was: de eerste dag spelen Kirsten en Elise, de tweede dag Alison en Elise, en zo sparen we Kirsten voor de mogelijk beslissende dubbel met Elise. Toen ik aan Kirsten zei dat Alison de tweede dag zou spelen, begon ze. 'Ben je zeker? Ze heeft niet veel wedstrijden gewonnen de voorbije weken.' Ik zei: 'Ja, zij kan Parmentier kloppen.' Toen kon ik niets meer goed doen.”

Flipkens weigerde daarna de tactische bespreking voor het dubbelspel en zat te mokken op de bank. "Ik was kwaad, Kirsten trok Elise naar beneden in plaats van omhoog. Kijk, ik ben ook actief als bedrijfscoach. De basis bij coaching is vertrouwen. Als dat er niet is, kan ik beginnen te fluiten of dansen, maar nooit zal ik aanvaard worden. Na Frankrijk had ik nog een gesprek met Kirsten. Alles wat ik deed, was slecht en haar viel niets te verwijten. Mijn conclusie is: wij kunnen niet samenwerken.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws