Belgische Davis Cup-kapitein Johan Van Herck doet opvallende oproep na controverse met Serena Williams in US Open-finale
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 5 reacties

Johan Van Herck wil gecontroleerd coachen toelaten

Belgische Davis Cup-kapitein Johan Van Herck doet opvallende oproep na controverse met Serena Williams in US Open-finale

De finale van de US Open bij de vrouwen blijft nazinderen. Mogen spelers en speelsters wel of niet gecoacht worden tijdens de wedstrijd? Het blijft voer voor discussie, al komt Johan Van Herck met een opmerkelijk voorstel om coachen toch toe te laten.

Serena Williams ging helemaal over de schreef toen ze van de umpire een code violation kreeg door coaching. En dat is niet toegestaan tijdens de wedstrijd. "Maar het wordt wel gedaan", opent Johan Van Herck, kapitein van de Belgische Davis Cup-ploeg, bij Sporza. "De coach van Osaka zal dat ook gedaan hebben."

"Sommige spelers hebben afspraken met hun coach over bepaalde gebaren en sommige coaches praten de hele tijd. We hoeven er niet heilig over te doen: het gebeurt vaak. Ook van naast de baan kun je een invloed hebben. Als coach word je ook betaald om je speler te helpen, dat is je taak. Dat is in elke sport zo. We moeten gewoon verder kijken en nadenken of we het probleem niet op een andere manier kunnen oplossen."

Onduidelijkheid

Al is er vooral veel onduidelijkheid over al dan niet mogen coachen. "Op grandslams is het niet toegelaten, maar in de kwalificaties kun je wel een time-out vragen met je coach. Bij de vrouwen mag het wel, in de Daviscup en de FedCup ook, maar op het ATP-circuit dan weer niet. Het is een waarboel."

"Ik ben voorstander van één vaste afspraak per set. Met een goeie regel die coaches en spelers toelaat hun werk te doen zal de tennissport er in het algemeen beter worden. Tennis is een van de weinige sporten waar coachen niet toegelaten is, maar het gebeurt wel. Waarom zou je het dan niet gecontroleerd laten gebeuren", vraagt Van Herck zich af.

"Dan kun je ook veel strenger optreden als er nog wel gecoacht wordt op momenten waar het niet toegelaten is. Nu dwing je een coach eigenlijk om het te doen op momenten waar het niet mag."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws