Analyse Het prachtige parcours van Elise Mertens op de Australian Open

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Het prachtige parcours van Elise Mertens op de Australian Open
Foto: © photonews

Voor Elise Mertens kon het nieuwe jaar niet beter van start gaan. Op de Hopman Cup toonde ze enkele flarden van haar talent, ze verlengde haar titel op het WTA-toernooi van Hobart en dan moest de Australian Open nog komen. Tijd om haar parcours nog eens te overlopen.

Vorig jaar moest Elise Mertens nog passen voor de Australian Open. Waarom? Dankzij haar knappe week op het WTA-toernooi van Hobart moest ze aan de slag in de kwartfinales. Enige probleem: Mertens moest ook de kwalificaties in Melbourne afhaspelen om te mogen deelnemen aan de Australian Open. Bijgevolg dus geen kwalificaties in Melbourne.

Mertens won later het toernooi in Hobart en kon dus niet deelnemen aan het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Al bleek die maand januari in 2017 wel veel goeds voor de toekomst. De jonge Limburgse kende opnieuw een supermaand januari en schopte het tot de halve finales, waar ze op Caroline Wozniacki (WTA 2) botste.

Maar de rest van haar parcours oogde bijzonder mooi. De eerste ronde tegen Kuzmova was een opwarmertje 6-2 en 6-1, in de tweede ronde volgde een eerste echte test. Met Daria Gavrilova kreeg Mertens het 23e reekshoofd én een thuisspeelsters tegenover zich. Het zag er in de eerste set heel benard uit voor Mertens, want onze landgenote stond 0-5 in het krijt.

Dankzij een miraculeuze ommekeer won Mertens de eerste set toch nog met 7-5. In de tweede set was de veer bij de Australische helemaal gebroken, met een 6-3 en ticket voor de derde ronde tot gevolg. Daarin wachtte de ervaren Alizé Cornet, ooit top 20 van de wereld. Ook de Française vormde geen struikelblok, 7-5 en 6-4.

En ook in de achtste finale gaf Mertens nog steeds geen set prijs op de Australian Open. Tegen de Kroatische Martic had ze wel twee lange sets nodig, 7-6 (7/5) en 7-5. De kwartfinale was zowaar een feit. En dat op haar eerste Australian Open. Maar dan moest het mooiste nog komen.

In de kwartfinale ontmoette ze Elina Svitolina, de nummer 4 van de wereld. Maar met een knap partijtje tennis liet Mertens de Oekraïense alle hoeken van het terrein zien. In de tweede helft gunde Mertens haar opponente geen spelletje meer.

De halve finale tegen Wozniacki bleek uiteindelijk het eindstation, maar dat Mertens Melbourne met een goed gevoel kan verlaten, is een understatement. Top 20 van de wereld én een halve finale op een grandslam... 2018 lacht Elise toe.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws