Opinie Stuntzege Goffin weinig waarschijnlijk en toch spelen bepaalde zaken in zijn voordeel
Redactie
| 14 reacties

Snelle ondergrond moet Goffin in huidige vorm ten goede komen

Stuntzege Goffin weinig waarschijnlijk en toch spelen bepaalde zaken in zijn voordeel
Foto: © photonews

David Goffin heeft het genoegen om het in de achtste finales in Shanghai op te nemen tegen Roger Federer. Onze landgenoot speelde al tien keer eerder tegen hem. Negen keer draaide het uit op verlies. In de laatste ontmoeting werd het zelfs een rammeling, maar toch is er reden tot optimisme.

Er zal gespeeld worden op de ondergrond waarop beiden mekaar al het vaakst troffen, hardcourt. Maar daar kan nog veel verschil tussen zitten: indoor of outdoor, kwaliteit van de baan. In Shanghai is het een eerder snelle baan. Eentje die doet denken aan de O2 Arena... waar Goffin Federer klopte op de Masters in 2017.

Laat ons dat gegeven van indoor/outdoor nog wat nader bekijken. Indoor kreeg Goffin er al tweemaal flink van langs en evenveel keer kon hij wel aardig weerwerk bieden. Zijn enige zege zat er zelfs bij. In wedstrijden die buiten gespeeld worden, zoals er hem straks eentje wacht, kon de Belg nog geen enkele set van de Zwitser afsnoepen. Al moet wel gezegd dat Goffin er dicht bij kwam in Cincinnati vorig jaar.

ANDERE INSTEEK DAN OP GRAND SLAM

Toen moest hij na een tiebreak in de eerste set en twee spelletjes in de tweede set opgeven. De andere twee duels speelden zich af op een Grand Slam en dat is toch een andere insteek. Op voorhand weten dat je drie sets moet winnen tegen zo'n grote kampioen: het kan al eens beangstigend en ook verlammend werken.

Mogelijk is dat een verklaring voor de totale off-day die Goffin kende tijdens hun laatste ontmoeting op de US Open. Een droge 6-2, 6-2 en 6-0 en FedExpress moest zich niet eens forceren: het was atypisch voor de beste Belgische speler. Wellicht is het in China eerder een voordeel dan een nadeel: van druk kan geen sprake zijn en Goffin zal uit zijn op eerherstel.

ZUIVERE RAAKPUNTEN GROTE TROEF

Na de US Open was er een vroege uitschakeling in Metz, maar sindsdien valt in Tokio en Shanghai op hoe zuiver de Luikenaar op de baan staat te timmeren en hoe goed hij de bal raakt. Dat is zeker een troef. Federer is sowieso al een type speler dat de bal vaak heel snel neemt na de bots. Op een snelle ondergrond kan dat ook leiden tot het zich vergalopperen en het verliezen van de controle over het shot.

Nu hoeft er wel niet gerekend te worden op veel cadeaus van Federer. Goffin zal vooral zelf zijn niveau moeten halen om die miskleun van begin september te doen vergeten. In Tokio was hij één van de spelers die het Djokovic het meest het vuur aan de schenen kon leggen. De hoop dat hij het ook Federer lastig kan maken, is gegrond. Winnen is natuurlijk nog iets anders.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws