Zonder dat paniek aan de orde is: werk aan de winkel voor Rafael Nadal

Zonder dat paniek aan de orde is: werk aan de winkel voor Rafael Nadal
Foto: © photonews

Het is al waanzinnig dat Rafael Nadal intussen aan maar liefst elf Roland Garros-titels zit. Als die twaalfde er dit jaar ook nog moet komen, dan is er wel wat werk aan de winkel. Paniek is niet nodig in het Rafa-kamp, maar de nederlagen tegen Fognini en Thiem zijn geen toeval.

Het is nog een kleine maand tot aan het begin van Roland Garros en er zijn nog maar twee graveltoernooien gespeeld. Dat is het goede nieuws voor Rafa: er is nog meer dan tijd genoeg om nog meer ritme op te doen en die topvorm te vinden. Tenslotte komt hij toch ook terug uit weer een blessure en zijn er nog slechts twee graveltoernooien gespeeld.

Dat Nadal die tijd zal nodig hebben, is ook wel duidelijk. Waar hij andere jaren ook in de graveltoernooien voor Roland Garros domineerde, zal hij nu meer moeten opbouwen. Al zijn het niet enkel de twee nederlagen die hij deze maand leed die tot ongerustheid stemmen. Ook is er de manier waarop en de moeite die hij kende in zijn andere partijen.

MOEIZAME ZEGES

In zijn twee eerste wedstrijden op gravel had de nummer twee van de wereld nog het meeste overschot. Tegen Pella moest Nadal in de eerste set een 4-1-achterstand goedmaken en werd het ook nog even lastig toen hij moest uitserveren. Leonardo Mayer maakte hem een set afhandig en ook tegen Struff was het zwoegen.

Het plaatje in het algemeen is dus dat van een zwoegende Nadal. Dat was ook het meest frappante aan zijn nederlagen: dat er zo weinig druk gezet kon worden op de service van zijn opponenten. Dat is verre van ideaal, zeker met iemand als Thiem die ook gewoonweg een goede gravelspeler is en indien die nog een extra stap kan zetten, de gedoodverfde opvolger is.

BREAK NA HARDCOURTSEIZOEN NOG ZICHTBAAR

Maar de huidige koning is nog niet dood, geen reden dus om al een nieuwe aan te duiden. Niet vergeten dat Nadal nadat hij het hardcourtseizoen afbrak een maand lang geen wedstrijd speelde. Niet onlogisch dus dat het even duurt voor hij er weer helemaal in komt. Al staat het in contrast met de Nadal die won in Monte Carlo, Barcelona en Madrid en zo zijn tegenstanders eigenlijk al afmaakte voor er in Parijs één bal geslagen was.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws