De kracht en zwakte van een complex tennisfenomeen: even gek als geniaal

Kevin Vanbuggenhout
| 2 reacties
De kracht en zwakte van een complex tennisfenomeen: even gek als geniaal
Foto: © photonews

Modelprofs in het tennis krijgen respect, maar kunnen soms ook als saai overkomen. Van dat laatste heeft Nick Kyrgios alvast geen last. Met zijn gekke fratsen haalt de Australiër regelmatig de spotlights. Het was vandaag op Queen's weer zover. Een inschatting van dit complex tennisfenomeen.

Nick Kyrgios is 'geen gewone', zoals men in Vlaanderen zegt. In zijn beste momenten hebben tennisfans de grootste bewondering voor hem, maar evenveel keer geraken ze helemaal geïrriteerd als ze hem zien spelen. Meer dan eens komt het tot een kortsluiting in het hoofd bij Kyrgios, nochtans een groot talent.

Hij heeft dan ook al een ferme reputatie opgebouwd. Meermaals werd hij al beschuldigd van onsportief gedrag. Tijdens een wedstrijd tegen Wawrinka in 2015 zei hij de Zwitser doodleuk dat zijn vriendin naar bed was geweest met een andere tennisspeler. In oktober 2016 stapte Kyrgios tijdens een wedstrijd zomaar van de baan, zonder dat hij last had van een blessure.

VERWENSINGEN

Ook zijn wedstrijd tegen Edmund op Queen's was weer de moeite waard. Toen Kyrgios matchpunt had, sloeg hij de bal wild buiten. Kyrgios gooide vervolgens mensen in zijn eigen box enkele verwensingen naar het hoofd en liet het F-woord regelmatig vallen.  Ook na de volgende punten bleef hij zeuren en scherpe blikken richten op zijn eigen team.

BRILLIANT TENNIS

Het gekke is: soms haalt hij er zelf ook kracht uit. Zo won Kyrgios de partij tegen Edmund nog wel. De Australiër lijkt uit zijn bijzondere attitude een zekere adrenaline en wil te halen om het toch nog voor mekaar te krijgen. Dat kan dan ook gepaard gaan met werkelijk brilliant tennis en de leukste tricks, waaronder vandaag een waanzinnige lob. In het interview na zijn overwinning antwoordde hij overigens beheerst en correct op mogelijke lastige vragen alsof er niets aan de hand was.

Met Kyrgios weet je nooit op voorhand wat je krijgt. Voornamelijk omdat hij het zelf ook niet weet. Het is vreemd om te zien hoe de eigenzinnige werking van zijn brein velen blijft beroeren. Op sommige momenten gooit hij hierdoor alles weg, maar evengoed kan hij er beter door gaan spelen. De speler echt doorgronden zal zelfs voor de meest ervaren psychologen niet snel een simpele klus worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws