Alle grandslamtoernooien evolueren steeds meer naar voorbeeld van US Open

Alle grandslamtoernooien evolueren steeds meer naar voorbeeld van US Open

Er is stilaan een serieuze schok door het tennis aan het gaan wat betreft mannenmatchen in Grand Slams. In drie van de vier grandslamtoernooien moest er dit jaar nog twee games verschil op het bord komen in de vijfde set. De sport evolueert naar een moment dat dit nergens het geval zal zijn.

Bijna vijftig jaar speelt men op de US Open bij een 6-6-gelijke stand een tiebreak om de winnaar van de wedstrijd aan te duiden. Decennia lang stond het toernooi daarmee alleen, wat ervoor zorgde dat in de andere drie grandslamtoernooien veel langere wedstrijden gespeeld werden.

TIEBREAK BIJ 12-12 OP WIMBLEDON

Het moment gaat er komen dat de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon in de voetsporen treden van de US Open. Alleen weten we nog niet wanneer. Maar de evolutie van de regels gaat overduidelijk in die richting. Zo zal Wimbledon volgend jaar een tiebreak invoeren vanaf 12-12 in de vijfde set.

The Championships waren de voorbije jaren wel vaker het decor van al te gekke marathonmatchen waaraan geen einde leek te komen. Zoals Isner-Mahut in 2010, de langste match in de geschiedenis. Toen Anderson-Isner dit jaar eindigde op 26-24 in de vijfde set, die bijna drie uur duurde, was de maat vol en brak de discussie meteen los.

Op zich is het een goede zaak dat men nadenkt over de gezondheid van de spelers en of de roofbouw die zo'n marathonpartij met zich meebrengt, echt wel nodig is. Anderzijds hebben die lange vijfsetters ook wel hun magie en is fysieke paraatheid sowieso uiteraard een belangrijke factor in het mannentennis.

BESEF DRINGT DOOR

Al is het besef wel doorgedrongen tot tennisorganisatoren over heel de wereld dat zo'n ultralange vijfsetters niet meer van deze tijd zijn. Lang niet alleen bij de mensen op Wimbledon dus. De Australian Open gaat een tiebreak invoeren vanaf 6-6 in de vijfde set. De vraag is alleen nog wanneer die regel officieel ingaat.

Het kan zomaar zijn dat dit binnen enkele maanden in het eerste grandslamtoernooi in 2019 al het geval is, wanneer Roger Federer zijn titel verdedigt. Maar het geeft aan welke kant het op gaat met de Grand Slams. Enkel op Roland Garros zijn er nog geen plannen om een tiebreak in te voeren.

PARIJS STRIBBELT TEGEN

Dat is ook logisch, want door de trage ondergrond in Parijs is het veel moeilijker om telkens weer je servicegame te behouden. Op het gravel komen er meer kansen voor de retourneerder. Is er eens een laatste set die gelijkop gaat tot 6-6, dan zit de beslissing er meestal wel aan te komen.

Maar als Wimbledon op een bepaald moment al bij 6-6 een tiebreak invoert in plaats van 12-12, staat Roland Garros plots moederziel alleen. Dan kan het bijna niet dan ook volgen. De initiële bedoeling om de spelers te beschermen is prima, maar het zal toch even wennen zijn indien er op alle grandslamtoernooien in de slotset tiebreaks gespeeld worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws