De triomf van Osaka: kroniek van een aangekondigde grandslamtitel maar vroeger dan verwacht

De triomf van Osaka: kroniek van een aangekondigde grandslamtitel maar vroeger dan verwacht
Foto: © photonews

Er is al veel gezegd en geschreven over de US Open-finale bij de dames, maar nog te weinig over de winnares. Die verdient het nochtans om ook eens belicht te worden, want haar 'moment de gloire' komt niet zomaar uit de lucht gevallen.

Dat Naomi Osaka over het potentieel beschikte om het tot grandslamwinnares te schoppen, stond al veel langer vast. Haar forehand is haar meest geroemde slag, maar de Japanse beheerst inmiddels alle facetten van het spel. Ze kan overeind blijven in de verdrukking, zelf voor de aanval kiezen en haar beste tennis bovenhalen op de momenten dat het echt moet. Haar titel in New York komt onverwacht vroeg, maar is geen totale verrassing gezien haar kwaliteiten.

Ook haar persoonlijkheid is een aanwinst voor het damestennis. Osaka kan door haar enorme cool in de meest extreme omstandigheden de rust bewaren. Uitbarstingen à la Serena hoeft men van de lieve Osaka niet te verwachten. Of ze ook echt kan uitgroeien tot een topspeelster die constant presteert en er telkens opnieuw staat op de Grand Slams, valt nog af te wachten. Het damestennis heeft er alvast nood aan en Osaka heeft er het talent voor.

GEEN EINDZEGE IN ITF-TOERNOOIEN

Naomi Osaka, dochter van een Haitiaanse vader en een Japanse moeder, werd in september 2013 op 15-jarige leeftijd profspeelster. Dat het geen evidentie is om het zo jong als prof te maken, mocht ze aan de lijve ondervinden. Op de kleinere ITF-toernooien haalde ze vier keer een finale. Evenveel keer trok ze aan het kortste eind.

De Aziatische maakt evenwel progressie en in 2016 begint het bij alle volgers stilaan te dagen dat dit één van de grootste talenten van de nieuwe generatie is. Na in twee voorbereidingstoernooien de kwalificaties te overleven, doet Osaka hetzelfde op de Australian Open. Zo haalt ze voor het eerst de hoofdtabel op een Grand Slam. Osaka klopt in Melbourne onder andere subtopper Elina Svitolina en verrast de Oekraïense later dat jaar opnieuw in eigen land in Tokio.

WINNAARSMENTALITEIT

Daar schopt ze het voor het eerst tot de finale van een WTA-toernooi. Osaka moet haar meerdere erkennen in de Deense Caroline Wozniacki, maar komt wel de top vijftig binnen op de wereldranglijst. Wat volgt is een zoektocht naar regelmaat. De aanstelling van Sascha Bajin, ex-sparringpartner van Serena Williams, als coach is een schot in de roos. Hij pompt de winnaarsmentaliteit erin.

DOORBRAAK OP INDIAN WELLS

Het meisje dat in finales telkens tekort schoot, wordt een echte winnares in 2018. Op een groot toernooi als Indian Wells speelt ze alles aan flarden en verliest ze in zeven wedstrijden slechts één set. Het is haar definitieve doorbraak. Speelsters als Maria Sharapova, Karolina Pliskova en Simona Halep - allen ooit nummer 1 van de wereld - worden allemaal door de hakmolen gedraaid.

De status van Osaka in de tenniswereld verandert door haar winst op Indian Wells. Daarmee omgaan blijkt lang niet simpel. In haar laatste twee toernooien voorafgaand aan de US Open verliest ze twee keer in de eerste ronde, maar in New York vallen alle puzzelstukjes in mekaar. Met al een grandslamtitel op zak lijkt de nog altijd maar 20-jarige Osaka klaar om de volgende jaren de wereldtop te bestormen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws