David Goffin in 2016: op de rand van de top-10, maar amper drie zeges tegen top-10 spelers

Koen Frans
Koen Frans
| 3 reacties
David Goffin in 2016: op de rand van de top-10, maar amper drie zeges tegen top-10 spelers
Foto: © photonews

Vorige week speelde hij nog de finale in Tokio, deze week sneuvelde hij in de kwartfinale in Shangai. Tegenstanders in die verliespartijen waren Nick Kyrgios (ATP-15) en Andy Murray (ATP-2). Rode draad doorheen het seizoen van Goffin: verliezen van top-20 spelers.

David Goffin is nu al de beste Belg ooit op de ATP-ranking. De 25-jarige Waal staat momenteel 12de, de vorige 'recordhouder' was Xavier Malisse die ooit even 19de stond. Maar wat ontbreekt er nog bij David Goffin om de top-10 binnen te dringen? Het antwoord: zeges tegen topspelers.

De wedstrijdteller van Goffin staat dit seizoen op 66. Van die 66 tenniswedstrijden won hij er 45 en verloor hij er 21. Van de 45 overwinningen waren er 'amper' 3 tegen spelers uit de top-10 en 6 tegen spelers uit de top-20. Van de 21 verloren wedstrijden van Goffin waren er dan weer 15 tegen spelers uit de top-20.

Negatieve balans tegen rechtstreekse concurrenten

De balans in de duels met rechtstreekse tegenstanders uit de top-20 is voor onze landgenoot dus negatief. Hij klopte dit seizoen drie spelers uit de top-10: deze week was dat nog Monfils (ATP-8) in Shangai, verder vloerde Goffin ook Stan Wawrinka (ATP-4) in Indian Wells en Tomas Berdych (ATP-8) in Rome.

Maar op cruciale momenten op grote toernooien moet Goffin het onderspit delven tegen 'gelijkwaardige' tegenstanders. Zo sneuvelde hij op Roland Garros in de kwartfinale tegen Dominic Thiem (ATP-15). Ook in de halve finale van het toernooi in Metz (verlies tegen Lucas Pouille, ATP-18) en de finale van het toernooi in Tokyo (verlies tegen Nick Kyrgios, ATP-15) verloor Goffin van tegenstanders van zijn niveau.

In de head-to-head statistieken tegen de 'grote vier' zijn de cijfers van Goffin nog slechter. Vier keer speelde hij in zijn carrière tegen Novak Djokovic (ATP-1), vier keer verloren. Vijf duels tegen Andy Murray (ATP-2), vijf keer verloren. Tegen Rafael Nadal (ATP-5) speelde Goffin nog nooit. Tegen Roger Federer (ATP-7) verloor hij alle zeven rechtstreekse duels.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws