Rijke geschiedenis: ATP-tennis keert terug naar Antwerpen met de European Open

Koen Frans
Koen Frans
| 0 reacties
Rijke geschiedenis: ATP-tennis keert terug naar Antwerpen met de European Open
Foto: © photonews

Ivan Lendl, John McEnroe en Pete Sampras. Het zijn maar drie topspelers die in het verleden het tennistoernooi van Antwerpen op hun erelijst konden zetten. Dit jaar wordt het Antwerpse ATP-toernooi opnieuw gelanceerd.

Dit najaar maakt de European Open een frisse start in Antwerpen, na achttien jaar zonder een ATP-toernooi in de tennishoofdstad van België. De rijke geschiedenis van het (prof-) tennis in Antwerpen gaat immers terug tot in de jaren tachtig.

De nieuwe editie van de European Open gaat van 17 tot 23 oktober door in de Antwerpse Lotto Arena. David Goffin is de blikvanger, maar ook Steve Darcis en Joris De Loore zullen van de partij zijn. Zij kregen van de organisatie een wildcard.

Ivan Lendl en zijn gouden raket

De European Community Championship (ECC) was een invitatietoernooi van 1982 tot 1991. In 1992 werd het toernooi omgevormd tot een ATP-toernooi. De bijnaam van het EEC was de "Gouden Racket". Net als op het WTA-toernooi in Antwerpen, de Diamond Games, kreeg een speler die het toernooi drie keer binnen een periode van vijf jaar kon winnen een gouden raket. Dat was een speciale trofee van goud en diamanten ter waarde van 1 miljoen dollar.

Eén speler is er ingeslaagd om de gouden raket te bemachtigen: Ivan Lendl. De sympathieke Tsjechoslovaak won het toernooi maar liefst vijf keer tussen 1982 en 1989. Lendl won de eerste editie van het toernooi in 1982, en veroverde ook de titel in 1984 en 1985.

Hij was zelfs dicht bij het behalen van een tweede racket na zeges in 1987 en 1989, maar hij werd uiteindelijk verslagen door Boris Becker in de halve finale in 1991. John McEnroe won het evenement ook drie keer, maar hij had zes jaar nodig om daarin te slagen.

ATP-toernooi in de jaren '90

In 1992 werd het invitatietoernooi omgevormd tot een echt ATP-toernooi. Richard Krajicek won de eerste editie, gevolgd door Pete Sampras ('93 en '94), Michael Stich ('96) en Marc Rosset ('97). Greg Rusedski was de laatste speler die het evenement won in 1998.

Voor de nieuwe editie zijn de organisatoren nog op zoek naar enthousiaste vrijwillgers. Meld je aan via Facebook of Twitter!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws